SOMMELIER

In 2015 heb ik het diploma Gastronoom-Sommelier level 2 behaald bij de Academie voor Gastronomie. En in 2016 heb ik ook het diploma Gastronoom-Sommelier behaald voor level 3, zodat ik op internationaal niveau als gastheer/sommelier werkzaam kan zijn. Tijdens deze opleidingen heb ik les gehad van gerenomeerde deskundigen: Anja Vondenhoff, Edwin Raben en Peter Klosse.

 

Bijna elke dag geniet ik van wijn, bezoek proeverijen, leg contacten met wijnhuizen, zodat ik veel diversiteit kan proeven en de onbekende pareltjes eruit kan halen. Hierdoor kan ik goede adviezen geven aan gasten. Het doet mij plezier wanneer gasten het advies waarderen, en blijkt dat wijn en spijs goed bij elkaar passen.

 

Wijn is een fantastisch product vol vakmanschap en liefde van de wijnmakers. Het vergt know-how, geduld en ervaring om dit te ontwikkelen en er vervolgens op bewuste wijze van te genieten. Het betekent niet dat de wijn altijd bestudeerd moet worden; meestal is de wijn gewoon lekker.

Het oneindige van wijn en de combinatie van wijn en spijs hebben mij keer op keer verbaasd en verblijd. Ook heeft het mysterie van wijn mij altijd gefascineerd: van een stokje in de grond tot aan een glas vol smaaksensaties. Mijn vele bezoeken de afgelopen jaren aan toprestaurants in binnen- en buitenland, heeft mijn interesse in wijn en later de wijn/spijs combinaties aangewakkerd.

 

In goed gastheer- en sommelierschap is deskundigheid een vereiste met als doel gasten te laten genieten van juiste wijn/spijs combinaties. Ook is het van belang de gasten bij binnenkomst “te lezen” zodat een juiste inschatting kan worden gemaakt van individuele wijn/spijs beleving. Als gastheer/sommelier wil ik het plezier uitdragen wat ik zelf ook heb als ik een wijn proef die perfect past op dát moment. Tevens vind ik van belang “je verdient aan het tweede en derde glas, niet aan het eerste; dan is er slechts sprake van proeven”.

 

Willem ter Haar, Triple W, sommelier

Copyright - Triple W, tel. +31 6 38 26 11 20, e-mail info@triplewines.com